Общото събрание на ООН прие във вторник резолюция, призоваваща Израел да

...
Общото събрание на ООН прие във вторник резолюция, призоваваща Израел да
Коментари Харесай

ООН призова Израел да освободи Голанските възвишения

Общото заседание на ООН прие във вторник резолюция, призоваваща Израел да освободи окупираните Голански възвишения. Това оповестява ТАСС.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1137
За документа гласуваха 91 страни, измежду които Русия, Бразилия, Индия, Китай и Саудитска Арабия. Осем страни, измежду които Съединени американски щати и Англия, се оповестиха срещу, а други 62 страни се въздържаха. Резолюцията беше съподкрепена от Алжир, Венецуела, Египет, Йордания, Ирак, Катар, Северна Корея, Куба, Кувейт, Ливан, Мавритания, ОАЕ, Сирия и Тунис.

Документът се състои от осем точки, първата от които е изказване, че Израел към момента не е извършил Резолюция 497 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1981 година, която изисква страната да анулира закона, установяващ израелска пълномощия над Голанските възвишения.

Освен това резолюцията изисква  " Израел да се изтегли от всички окупирани сирийски Голани до линията, съществувала на 4 юни 1967 година, в сходство със съответните резолюции на Съвета за сигурност ". В резолюцията се показва още, че " продължаващата окупация на сирийския Голан и действителното му анексиране са спънка по пътя към реализиране на обективен, изчерпателен и дълготраен мир в района ".

Освен това Общото заседание на Организация на обединените нации " приканва Израел да възобнови договарянията по сирийското и ливанското направление и да спазва ангажиментите и гаранциите, контрактувани по време на предходни договаряния " и " изисква от генералния секретар да показа отчет за осъществяването на тази резолюция на генерала заседание на 79-та сесия.

Голанските възвишения, които принадлежаха на Сирия, бяха завладяни от Израел по време на Шестдневната война от 1967 година

През 1981 година Кнесетът (парламентът на Израел) одобри закон, който едностранно афишира суверенитета на еврейската страна над тази територия.

Резолюция 497 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 17 декември 1981 година афишира анексията за невалидна.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР